De Zaak van de Treurige Tomatenketchup      Afbeelding van tube's tomatenketchup, halfleeg, met gestanste houdbaarheidsdatum op de felsrand.

 

Zaten we laatst toch even goed in de puree. We wilden tomatenketchup bij het eten. Gelukkig vonden de kinderen nog een tube in de ijskast. Ik wist niet eens meer dat ik die had! Het zal wel lang geleden zijn dat ik hem gekocht heb. En bovendien is hij nu al half op. Is de tomatenketchup nog verantwoord eetbaar?
Wij gingen direct met de hele familie op zoek naar de houdbaarheidsdatum. Niet te vinden op de tube. Hoewel ... na enig zoeken kreeg ik een idee en ontrolde de tube. Jawel hoor, daar was'ie: onderaan de tube in de omgevouwen rand gestanst. Slecht leesbaar, want alleen stansen geeft weinig contrastrijke lettertekens. En slecht vindbaar, want wanneer wil je nou vooral de houdbaarheidsdatum vinden? Juist, als je die vergeten tube half leeg in je ijskast vindt. Treurig. Kan die datum misschien bovenaan geprint worden, in goed contrastrijke tekens? Dat is heel wat makkelijker te vinden en veel duidelijker te lezen.
Die uiterste houdbaarheidsdatum hebben we nu gevonden, maar die geldt voor de onaangebroken tube. Nu vragen we ons alleen af: hoe lang kan je een aangebroken tube bewaren? Dat stond er echt niet op, zodat we nog steeds niet weten of we de tomatenketchup kunnen eten. Wat is het leven van een consument soms lastig.

Deze column is geschreven door Brechtje Daams
gepubliceerd in het verpakkingsvakblad 'Pakblad' nr. 10, oktober 2001.

naar vorige column: naar de vorige column             Home Daams Ergonomie          Naar de volgende column:  naar volgende column